2024. február 6., kedd

A KEGYELEM AZ EVANGÉLIUM EREJE 1. rész 🔥

🔥A világon sok keresztény még sohasem hallotta az igaz Evangéliumot.

Ők úgy vélik, a kereszténység nem más, mint különféle előírások összessége, mely más vallások szabályrendszereit a keresztény “szabad és nem szabad”-okkal helyettesíti.
Abban a hitben élnek, hogy ki kell érdemelniük, hogy a mennybe jussanak, valamint, hogy folyamatosan erejük legjava szerint, jótettek által nyerik el a megváltás ajándékait.

Ez nem az igaz evangélium.

Ha azzal a hittel fogadod el Jézust Megváltódnak, hogy ezentúl egy csomó szabályhoz kell tartanod magad, vagy hogy lecseréled az eddigieket egy másik adag előírásra, akkor ez nem az örömhír. 
Miért? Mert ekkor még mindig a teljesítményedtől függsz. 
És kezeskedem afelől, hogy az ördög mindig azon lesz, hogy tudd, a teljesítményed nem elég jó, sem megfelelő. Ő a testvérek vádlója (Jel 12,10)

Ami az Örömhírt “szinte-túl-jó-ahhoz-hogy-igaz-legyen hír”-ré teszi az abban az igazságban rejlik, hogy Isten elfogadott bennünket azáltal, amit Jézus értünk tett. 
Isten kegyelmének megnyilatkozása átvezet téged a teljesítmény központú gondolkodásmódból az Istenre való teljes ráhagyatkozásra és bizalomra.

A megváltás Isten hűségéről szól, nem pedig a mienkről! 
Ez az alap ahhoz, hogy Istennel egy szoros kapcsolatot tudjunk fenntartani és, hogy képesek legyünk a megváltás ajándékait elfogadni, befogadni.

A Rómaiakhoz írt levél 1,16-17 verseiben a következőt olvashatjuk:

“Mert nem szégyellem az evangéliumot, hiszen Isten ereje az, minden hívőnek üdvösségére, elsőként zsidónak, de görögnek is, mert Isten a maga igazságát nyilatkoztatja ki benne hitből hitbe, ahogyan meg van írva: “Az igaz ember pedig hitből fog élni.”

A Rómaiakhoz írt levél arról beszél nekünk, hogy az Evangélium Istennek az ereje, amely Isten életét termi az emberben. Mindemellett az Evangélium szó mára egy olyan vallási kifejezéssé vált, amely elvesztette jelentését.

Sokan az “Evangélium” szó hallatán mindazon dolgokra következtetnek, amely a vallással, különösképpen a kereszténységgel kapcsolatos. 
De az “Evangélium” szó szerint azt jelenti, hogy “jó üzenet” vagy “jó hír”.

A görög euaggelion szó, amelyet az Újszövetség hetvennégy versében “evangélium”-nak fordítottak (a magyar nyelv átvette ezt a szót a görögből, míg az angol a “gospel” szót használja – a ford.), olyannyira ritkán használatos volt abban az időben, hogy mindösszesen kétszer találkozunk vele a Biblián kívüli írásokban.

Mindennek az az oka, hogy ez a szó nem egyszerűen csak “jó hír”-t jelentett, hanem valójában körülírta, hogy “szinte-túl-jó-ahhoz-hogy-igaz-legyen hír”.

A “keresztény kultúrából” manapság sokan a következőkkel azonosítják az Evangéliumot: “Bűnös vagy. Ha nem tartasz bűnbánatot, akkor a pokolra jutsz.” Az az igazság, hogy ezek valós állítások. 
Van mennyország, és van pokol, van Isten, és létezik az ördög is, valamint tényleg a pokolra jutsz, ha nem tartasz bűnbánatot és nem fogadod el a megváltást, de mindamellett, hogy ezen állítások igazak, mégsem ez a “jó hír”.

Ez nem “az Evangélium”!

Ráadásul mindez teljesen ellentétes azzal, amiről Pál apostol tanított. 
A Rómaiakhoz írt levél 2. fejezet 4. versében azt olvassuk, hogy Isten jósága az, amely bűnbánatra vezet bennünket, nem pedig az ítélkezés vagy a kárhoztatás. 
Ez az, amiről Pál beszélt, és ez a “jó hír”.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése